alles over grutte earen
Van 14 t/m 17 september 2023 vindt Grutte Earen plaats. In het Noordoosten van Friesland, tegen de grens van Groningen, in het kleine plattelandsdorpje Burum. Een festival vol kunst, cultuur, natuur, wetenschap en ontmoeting. Gedragen, geïnspireerd en gebouwd door lokale bewoners met de blik naar buiten. Of beter gezegd de oren. Het decor is namelijk het grondstation voor satellietcommunicatie Inmarsat- oftewel ‘de Grote Oren’ – die symbool staan voor het centrale thema: ruimte en luisteren.
Het ontstaan
ja, de grote oerknal, het ontstaan van… Grutte Earen. Hoe zit dat eigenlijk? Hoe is dit festival ooit begonnen? Hoe kom je erbij om in een weiland, in ’the middle of nowhere’, zoiets te starten? Nou, we leggen je het graag uit. Er was eens…
Theatervoorstelling
Twee jaar geleden raakten we gefascineerd door ‘de Grote Oren’ van Burum en het dorpje ernaast, genaamd ‘de leegte’. Hier ontwikkelden en speelden we voor het eerst een locatietheatervoorstelling over ‘leegte’ in relatie met onze veranderende manier van communiceren. Luisteren we nog wel naar elkaar? De voorstelling werd opgevoerd in het weiland, met als achtergronddecor de Grutte Earen.
Onder de sterren
De voorstelling was een groot succes en diezelfde nacht, onder de sterren, raakten we niet uitgepraat over de plek, de schoonheid van de nacht en de mysterieuze grote oren achter ons. En zo ontstond het idee: wat als we hier, op deze plek, een festival gaan maken? Met als inspiratie de Grote Oren?
En zo vond in 2022 vond de eerste editie van het festival plaats (De Wike fan ‘e Grutte Earen’), waarbij met een team van lokale bewoners en kunstprofessionals verschillende programmaonderdelen werden ontwikkeld, geproduceerd én uitgevoerd. Allemaal rondom de thema’s ontmoeting, ruimte en luisteren.

het festival
Zodra je door de poort van het festival loopt, bevind je je in een ander universum. Met spacecowboys en spoetnik, maanmannetjes en marshmallow, astronauten en astronomen en het Grutte Earen Orkest, dat speciaal voor dit festival is ontstaan. Een festival waar cultuur, wetenschap en ontmoeting samenkomen. Met als decor de magische Grote Oren van Burum.
Voor jong en oud
Voor de grutte en de lytse earen is er van alles te doen. Kom kijken naar theatervoorstelling Sirius en de Spacecowboy, maak een lancering mee tijdens de Ruimtesafari, stuur ouderwets berichten in het Postkantoor, laat jezelf de heerlijkste gerechten voorschotelen bij pop-up restaurant Satel-ite en dans daarna de sterren van de hemel tijdens de Silent Disco. Voor meer informatie zie ons festivalprogramma.
samen met de omgeving
Één van de belangrijkste aspecten van het festival is dat we het samen ontwikkelen met de omgeving. We willen zoveel mogelijk willen inbedden in de gemeenschap. Voor de ontwikkeling van het festival werken we samen met een werkgroep van omwonenden. De groep denkt mee in het programma en is betrokken bij de uitvoering. Van de aankelding van het festivalterrein tot het bedenken van een programma voor de Lytse earen.
Daarnaast werken we samen met een aantal partners die betrokken zijn bij het programma en ondersteuning van het festival. Voor een overzicht van alle supersterren en partners, check de ‘dit zijn wij’-pagina.
Het grutte earen orkest
Wat je aandacht geeft groeit! Dat blijkt maar weer, want dit hadden we aan het begin nooit durven dromen: er is namelijk een eigen Grutte Earen orkest ontstaan! Ja écht waar: zo eentje met slagwerkers, blaasinstrumenten en een dirigent weestwel. Magisch toch?
Nij Talint Orkest
Dit is allemaal begonnen dankzij het project Nij Talint Orkest, onderdeel van Mear Mei Muzyk. Bij het Nij Talint Orkest spelen volwassenen zonder muzikale ervaring, maar met de droom om ooit nog eens een instrument te leren bespelen.
Speciaal voor de Grutte Earen
En zo ontstond het idee om voor het Grutte Earen 2023 de omgeving óók muzikaal te betrekken. Nou, daar was wel ‘oor’ naar: maar liefst vijf (!) muziekverenigingen uit de omgevingen startten in Westergeest met dit fantastische muziekproject voor volwassenen: Nij Talint Orkest De Grutte Earen. In tien repetities hebben de nieuwe talenten ervaren hoe fantastisch het is om samen muziek te maken. Zo’n 32 nieuwe muzikanten gingen het avontuur aan en op 17 juni speelden ze hun slotconcert! 🎷🎺🥁
Komt dat zien (en horen)
Maar niet getreurd… De sterren van het Grutte Earen orkest zullen zich tijdens het festival nog drie keer laten horen tijdens de ruimtesafari! Een unieke ervaring. Komt dat zien.
Benieuwd wie er allemaal in spelen? Je vindt alle namen van de nije talinten hier.
is het festival gratis?
Het festivalterrein is vrij toegankelijk! Dat betekent dat je er altijd zonder kaartje naartoe kunt gaan om even ‘op’e strun’. 😉 Eenmaal op het terrein is er al van alles te zien en te beleven (voor noppes).
Voor een aantal voorstellingen & activiteiten heb je een ticket nodig, omdat er een maximale capaciteit is. Dit doe je via onze online ticketshop. Ook hebben we altijd gratis programma-onderdelen, zoals het Lytse Earen programma voor de kleintjes of de Silent Disco in de avond.
toegankelijkheid
Het festival is in een weiland. Op de route naar het festivalhart liggen rijplaten, zodat ook rolstolgebruikers en mindervaliden gemakkelijk het terrein kunnen bereiken.
Ruimtesafari: bij het programma-onderdeel ‘Ruimtesafari’ is één deel helaas niet 100% toegankelijk omdat we in een voertuig stappen dat helaas niet gemaakt is voor rolstoelen, maar daar hebben we een andere oplossing voor bedacht zodat je het toch kunt meemaken. Mocht je vragen hebben hierover, neem dan gerust contact met ons op: degrutteearen@gmail.com.
Natuurexpeditie: de natuurexpeditie is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Bekijk hier de aftermovie van onze eerste editie in 2022:
‘Wike fan’e Grutte Earen’ gaat in 2023 door als festival Grutte Earen.